2021. jan 04.

Brexit. Mi történik az átmeneti időszak lejárta után?

írta: Hangos Blog
Brexit. Mi történik az átmeneti időszak lejárta után?

2021. január 1-én, pénteken véget értek az átmenetileg meghozott szabályozások az EU és az Egyesült Királyság kapcsolatrendszerében, ami több változást hozott, mint gondoltuk.

KiA Brexit előzményeként 2016. június 23-án népszavazást tartottak a brit EU-tagságról, ahol a résztvevők, 51,9 százalékos többsége a távozás mellett szavazott, majd 2020. január 1-én az Egyesült Királyság bejelentette távozását. A kilépést egy 11 hónapos átmeneti időszak követte, amelyben a szabályrendszer nagyjából ugyanaz maradt, ez viszont 2021. január. 1-én nulla órakor lejárt, a szabályok pedig változtak.

Az átmeneti időszak pénteki lejártával ugyanakkor megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

c29c7cec-dbc4-11e5-a72f-1e7744c66818.jpeg

Végleg elvágták a köteléket az Egyesült Királyság és az Európai Unió között.

(Kép forrás: FinancialTimes.com/Florian Philippot)

Alapvetően az átmeneti időszakra azért volt szükség, hogy mindkét fél számára megfelelő megoldás szülessen. Ezt számos tárgyalás után, karácsonykor, tehát az utolsó előtti pillanatban sikerült elérni.

A megállapodás egyik fő eleme egy szabadkereskedelmi egyezmény, amely péntektől százszázalékos vámliberalizációt biztosít az Egyesült Királyság és az EU kétoldalú áruforgalmában.

Mindemellett több alapvető változás is történt. Megszűnt a négy alapvető uniós szabadságjog: az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban. A brit kormány az EU országokból újonnan érkezőkre vonatkozó bevándorlási törvényt módosította, ugyanis az átmeneti időszak lejártával megszűnt a szabad mozgáz. Megszűnt a brit hozzáférés az EU egységes belső piacához, amely az éves brit hazai össztermék 80%-át állította elő. A megállapodás azonban, lehetőséget ad arra, hogy a két fél a következő hónapokban még tárgyaljon a pénzügyi szolgáltatási szektor uniós piaci hozzáféréséről.

Az Egyesült Királyság összesen 47 évet és egy hónapot töltött az Európai Unió és annak elődje az Európai Közösség tagjaként. Korábban nem volt még példa teljes jogkörű tagország kilépésére.  

 

Kiajánló: Új törvények születtek a brit-Eu kapcsolatrendszerben, amellyel nem árttisztában lenni. 

 

Forrás: mti.hu

Ujfalusi Alexandra

 

Szólj hozzá

Politicomm