2021. feb 18.

Szabadságvesztés helyett bírság

írta: Hangos Blog
Szabadságvesztés helyett bírság

Nem alkotmányellenes a törvény. Szabadságvesztés helyett bírság róható ki az adócsalókra

jpg.jpg

Szabadságvesztés helyett csak fizetniük kell az adócsalóknak

 

A 100.000 eurónál kisebb összegű adócsalás esetében, ha a kár megtérül ezentúl bírsággal is büntethetőek az elkövetők, nem kell feltétlenül szabadságvesztéssel fizetniük tetteikért.

Mint kiderült, a CCR szerint nem alkotmányellenes az a törvényjavaslat miszerint az adócsalókat pénzbírsággal lehessen büntetni. A jogszabály ezek szerint nem sérti az alaptörvényt, az 100.000 eurónál kisebb összegű adócsalás során az elkövető nem kerül börtönbe, ha a kár megtérítése után a pénzbírságot is kifizeti. 

A törvény ellen többen is próbáltak fellebbezni, egyet nem értését fejezte ki a legfelsőbb bíróság, a kormány, valamint a Nép Ügyvédje is. A taláros testület ezeket mind elutasította. A legfelsőbb bíróság szerint a törvényjavaslat teljes egészében alkotmányellenes, a jogszabály érvénytelenítését és eltörlését kérvényezte az alkotmánybíráktól. Szerintük a törvény elfogadásakor jelentősen sérült a kétkamarás parlament elve, ugyanis a képviselőház és a szenátus által elfogadott változtatok között eltérések figyelhetőek meg. Ebben az értelemben a képviselőház által elfogadott változat eltér attól, amelyet a szenátus előbb elfogadott. A legfelsőbb bíróság szerint gyanúra ad okot az is, hogy a törvény leírása alapján nem tisztázott az sem, ki számít "kedvezményezettnek", a vádlottak közül kik azok, akiknek pénzzel, kik azok, akiknek saját szabadságukkal kell fizetniük az adócsalásért. Más érdekes része a törvénynek, hogy - mint kiderült - ha a vádlott a jogerős ítélet kimondása előtt megtéríti a kárt és azt pótolja az összeg 20%-val, akkor egyáltalán nem szabnak ki büntetést.

A decemberben elfogadott jogszabály többnyire ellentmondásos tehát, és bár látszólag nem alkotmányellenes, az ország vezetőit megosztja, a viták most is folynak a jogerősséget tekintve.

 

Kassay László

(www.agerpress.ro)

 

Kiajánló: Az Agerpress oldalán követhetőek a naprakész információk a törvénnyel kapcsolatban.

Szólj hozzá

jogszabály alkotmány adócsalás szabadságvesztés pénzbírság