2020. dec 28.

Okos betonbútorok, csökkenő légszennyezés, élhető Budapest

írta: Hangos Blog
Okos betonbútorok, csökkenő légszennyezés, élhető Budapest

219dbec6-48869610752_1176186daa_k-1536x1024.jpg

Az okos betonbútorok jelentenék a megoldást a légszennyezésre? Fotó:Járdány Bence / Greenpeace

Okos betonbútorokat terveznek beépíteni Budapest útburkolataiba. A VPI Rendszer képes lesz mérni a mikrókörnyezeti adatokat, amelyeknek következtében különböző statisztikákat lehet majd felállítani  a levegő minőségével kapcsolatban. Az adatok tudatában lépéseket lehet tenni a légszennyezés csökkentése a jobb életminőség érdekében.

A légszennyezés és a levegő minősége, napjainkban az egyik legfontosab urbanisztikai kérdés. A VPI Beton éppen erre a célra fejleszti ki azt a VPI Smart Rendszert, amely az útburkolatba építhető modulokkal begyűjti majd a levegő minőségével kapcsolatos adatokat.

A VPI Smart Modul összegyűjti  területről a szálló por, nitrogén, ózon, kén-dioxid koncentrációról vagy a hőmérsékletről, légnyomásról is az indexet. Helyi igények szerint bővithető: gyűjthet adatokat a szén-monoxid- vagy etanol-koncentrációról is.

A Smart Modul az információkat időnként egy felhőbe összesíti, ahol már könnyedén követhetővé válik egy nagyobb terület és időszak tendenciája. A város minden területén elhelyezett modulok által egy részletes képet kaphatunk a város  levegőjéről.

A rendszer  lehetőséget teremt arra, hogy a települések alkalmazkodjanak a lakók igényeihez és javítsák a városi életminőséget. Cél, hogy minél tágabb körben információkat gyűjtsenek a településekről. A projekt támogatója az NKFI Alap.

(mti.hu/hírszerk.)

Vass Réka

 

Kiajánló: Okos betonbútorokat fognak beépíteni Budapest útburkolataiba. A beépített modulok képesek lesznek mérni az adott területek mikrókörnyezeti adatait, majd ezeket összesítve egy részletes képet mutatnak a légszennyezésről.

Szólj hozzá

Community