2021. jan 08.

Ismerd meg a kolozsvári Szent- Mihály templom múltját

írta: Hangos Blog
Ismerd meg a kolozsvári Szent- Mihály templom múltját

img_20200830_143429.jpg

A képen Erdély fővárosának a központja látható 

Érdekes, nagy múltra visszatekintő leleteket leltek a kolozsvári Szent Mihály templom felújítása közben. Dr. Lupescu Radu, régész és a Sapientia EMTE oktatója mesélt a város és a templom történelméről. 

"Itt most teljes mellbedobással zajlik a teljes épületnek a felújítása, a köveknek, leleteknek restaurálása." 

- ezt nyilatkozta Dr. Lupescu Radu tavaly nyáron a Főtér szerkesztőinek. Emellett régészeti ásatásokat végeztek és megvizsgálták a templom alapfalait. 

Ennek a kutatásnak van egy szakmai- tudományos célja, hiszen minél jobban szeretnék megismerni a város és a templom történetét. A régész azt feltételezte, hogy a 12- 13. században létezett egy régebbi templom a jelenlegi előtt. A 14. században elkezdték építeni az új templomot és csak a 16. században fejezték be nagyjából, de még a mai napig nincs teljesen készen. A járószínt felett és alatt is próbáltak rábukkanni erre, de még nem sikerült meglelni. 

Kiderült, hogy a protestáns korszakban a 16- 17. században itt egy temetkezési szentély volt, ugyanis kb. 30 sírt leltek. Sajnos ezeket régen megbolygatták többször is. A római korszakból találták meg Napoca krónikáját, ez szerencsére sérthetetlen állapotban van. 

Azt feltételezik, hogy a város a 2. század végén épülhetett, ugyanis akkor még fából készítették el az emberek a házaikat. Ez persze az idő múlásával változott és a fát lecserélték kőre. Valószínüleg a templom körül házak voltak, mivel ezek elbontott omladékaira bukkantak. Emellett irodahelységek is lehettek itt, mivel a viasz elnyújtásához használt spatulákat leltek. 

A Sapientia EMTE oktatója még elmondta azt, hogy a kibontott sírokat antropológusok fogják megvizsgálni. A leleteket pedig felfogják dolgozni és a sírokkal együtt a múzeumba fogják vinni. 

A restaurálás során bizonyos problémák merültek fel, de ennek ellenére még több mindent szeretnének megtudni. Még sok munkálat vár a nagyméretű templomra, de igyekeznek 1-2 éven belül ezt befejezni. 

Ráksi Noémi Gizella

(foter.ro)

Kiajánló: Évszázados mélységek kútjába tekinthetünk: az erdélyi múlt rétegeibe. Lupescu Radu régésszel, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docensével néztük meg a feltárást.

Szólj hozzá

Community