2021. feb 03.

Újra szemtől szemben? Február 8-án nyilnak az iskolák

írta: Hangos Blog
Újra szemtől szemben? Február 8-án nyilnak az iskolák


b_iskola-koronavirus-jarvany-mti-4.jpg
Fotó: Kiss Gábor

Döntöttek. 2020 február 8-án szemtől szembeni oktatás lép érvénybe. Az, hogy pontosan melyik évfolyamok térhetnek vissza a tanintézményekbe, az adott település járványgörbéjétől függ. A pedagógusok 25%-a inkább maradna az online oktatásnál.

2020 február 8-tól ismét visszatérhetnek az iskolások a tanintézményekbe. Ahogy már megszokhattuk, három típusú forgatókönyv szerint zajlik majd az oktatás, az adott település járványhelyzetének függvényében. Azokon a településeken, ahol magasabb a fertőzések száma, korlátozzák a visszatérést a tanintézményekbe. Ott, ahol alacsony a fertőzöttségi mutató, normál módon folytatódhat az oktatás. A tanügyminiszter továbbá arra is felhívta a figyelmünket, hogy minden településen hétről hétre felül kell vizsgálni a járványhelyzetet és a körülményeknek megfelelően dönteni, hogy melyik forgatókönyvet alkalmazzák.

Sorin Cimpeanu kihangsúlyozta, hogy fontos szabály az állandó maszkviselés. Amelyik osztályban két tanulónak is pozitív koronavírus tesztje lesz, felfüggesztik az offline órákat, de azt is hozzátette, hogy ettől függetlenül a többi osztályban zavartalanul folytatódhat majd a szemtől szembeni oktatás. Amennyiben több osztályban fordul elő az eset, egy időre felfüggesztik azt az iskolát. Abban az esetben, ha egy pedagógus betegedik le, akit nem lehet helyettesíteni, akkor is online oktatásra lehet majd számítani. Akik számára különösen veszélyt jelent a közvetlen találkozás és rendelkeznek orvosi igazolással, vagy veszélyeztetett, esetleg krónikus beteg családtagjuk van, azok számára biztosítani kell az online bekapcsolódást az oktatásba.

A tanügyminiszter öt olyan eset nevezett meg, amikor kötelező az online oktatást biztosítani az érintetteknek. Ide tartozik a tanuló, akinek nem javaslott részt venni az offline találkozáson, mert veszélyeztetett vagy krónikus beteg. Kérvényezheti az otthonmaradást a tanuló, akinek egyik családtagjára jelent különös veszélyt a vírus és az a tanuló, akinek betegségre utaló tünetei vannak. Ugyanezek vonatkoznak a tanárra, aki krónikus beteg és a tanárra, aki a fertőzöttség jeleit mutatja. A pedagógusok 25%-a fél visszatérni az a tanintézményekbe és inkább tartaná online a tanórákat.

mediafax.ro

Vass Réka

Kiajánló: Az adott település járványhelyzetétől függően térhetnek vissza a diákok és a pedagógusok az iskolákba.

 

 

Szólj hozzá

Community