2021. feb 05.

Az amerikai Gamestop vállalat fellendülése: mi áll a hirtelen fellendülés hátterében?

írta: Hangos Blog
Az amerikai Gamestop vállalat fellendülése: mi áll a hirtelen fellendülés hátterében?

Képtalálatok a következőre: gamestop

Az amerikai "Gamestop" játékkölcsönző cég hatalmas pánikot okozott a tőzsde piacán. Ezúttal nem a nagy Wall Street cápái voltak a hunyók, hanem egy Reddit közösség, akik jól meg akarták leckéztetni a nagyágyúkat.

 

De mi is történt?

A hatalmas pánik egy internetes közösségnek köszönhető, akik a Reddit egyik alcimkéjében szervezkedtek. Az eset kiindulópontja, hogy a 'Gamestop' vállalat hatalmas bukásokat halmozott fel a 2020-as év folyamán, és a hőn szeretett válallat bukását nem tudták a régi rajongók végignézni. Ezért egy mozgalom jött létre, melyben a honlap irányítói arra szólították fel a közösséget, hogy vásároljanak részvényeket, és a masszív bevásárlásoknak köszönhetően megemelték nemcsak az árakat, hanem nemzetközileg is elismerték a Reddites mozgalmat,

Ez miért jó?

Az mérhetetlen mennyiségű felvásárlásoknak köszönhetően a cég összes részvényei a következő napokban értékileg közel 500%.kal nőtt, és a közemberek boldogok voltak. Azonban az érem másik oldala, hogy a tőzsdecápák, akik a Gamestop bukásából profitáltak volna, most hatalmas adósságba verték magukat a felvásárlások miatt. Egyesek több mint 3. millió dollárt is vesztettek eme akció során, tehát jogosan felháborodtak azokra az emberekre, akik csak most tanultak meg a tőzsén játszani. 

Következtetések:

Nemcsak a nemzetközi média kapta fel a témát, mint potenciáis összeesküvés az átlag befektetők ellen, még Elon Musk, a híres amerikai multimilliárdos vállalkozó is tweetelt az ügyben, még jobban felverve a részvények árait. Azóta már több szakértő is hozzászólt az ügyben, persze gyerekjátéknak nevezték az egészet. Mindenesetre a Reddites felvásárlók még tartják a részesedéseiket, és remélik, hogy ötszörös áron tudják majd eladni.

Cziprián-Kovács László

 Kiajánló: Az internetes felhasználók egy csapata felvásárolja a Gamestop részvényeket és nem tudjuk miért.

Szólj hozzá

Politicomm