2021. feb 05.

Biden döntött: az Egyesült Államok nem támogatja többet a jemeni háborút

írta: Hangos Blog
Biden döntött: az Egyesült Államok nem támogatja többet a jemeni háborút

_116824554_yemen2.jpg

(kép forrása: BBC)

Hat év után kivonja az Egyesült Államokat a jemeni háborúból Joe Biden, minden támogatást felfüggeszt az ott zajló hadműveletek részére, kijelentve, hogy a több mint hat éves háborúnak be kell fejeződnie.

Az Egyesült Államok 2015 óta biztosított hadianyagot a Szaúd-Arábia által vezetett koalícióknak, akik támogatásával a jemeni csapatok megtámadták a houthi lázadókat. Ez az együttműködés még Barack Obama, volt elnök égisze alatt indult, majd később Donald Trump bővítette ki. Az utóbbi években viszont a helyzet rosszabbodott Jemenben, és egy szörnyű humanitárius krízis alakult ki, amely következtében több százezren vesztették életüket a nagy éhínség miatt, illetve több millióan éheznek országszerte, az ENSZ szerint pedig Jemenben van jelenleg a világ legsúlyosabb humanitárius válsága, hiszen a lakosság 80%-nak szüksége van segítségre és védelemre.

Joe Biden első külpolitikai beszédében úgy nyilatkozott, hogy "a jemeni háborúnak véget kell vetni", viszont ez a döntés nem befolyásolja majd az Al-Kaida elleni műveleteket az Arab-félszigeten. A csütörtöki bejelentés eredményeként tehát az Egyesült Államok abbahagyja a támadó műveletek támogatását, ideértve különböző lőszerek Szaúd-Arábiának és az Egyesült Arab Emírségeknek történő eladását. A Biden-kormány pedig ideiglenesen már leállította a Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe irányuló fegyverek értékesítését is. Ezek a bejelentések pedig egyértelműen megerősítik az elnök ígéretét a jemeni pusztító háború befejezésére.

Az új elnök a jemeni helyzeten kívül számos új változást jelentett be az Egyesült Államok külpolitikájában, a menekültek számának jelentős növekedését ígérte, illetve az amerikai csapatok Németországból való kivonásáról szóló döntés visszavonásáról biztosította az embereket. Beszéde és tervei egy éles szakítást és nagy váltást jelentenek az elődje, Donald Trump politikájával. 

Biden döntését több segélyszervezet is bírálta, mivel ezzel a lépéssel megakadályozhatja őket abban, hogy olyan területeken működhessenek, ahol millióknak segítségre, illetve élelmiszersegélyre van szüksége.

(forrás: BBC)

Sánta Orsolya

Kiajánló: Joe Biden megszünteti a jemeni háború támogatását 

 

Szólj hozzá