2021. feb 04.

Egy kislány, aki másfél éve az Egyesült Államok őrizete alatt áll

írta: Hangos Blog
Egy kislány, aki másfél éve az Egyesült Államok őrizete alatt áll

statue-of-liberty-164294_1280.jpg

Az Egyesült Államokban lehet, hogy a szabadság lemondásokkal jár még egy gyermek számára is?

A lány kilenc éves, 2019 augusztusában érkezett édesanyjával El Salvador-ból az Egyesült Államokba, mert az anya hazájában agressziót tapasztalt és el kellett meneküljön, két másik gyermeket maga mögött hagyott.

A törvényes segélyszervezetek azt mondják, hogy ez a menekült lány a leghosszabb ideig őrizetben tartott gyermek az ICE rendszerében, ami nem más, mint az Egyesült Államok Menekültügyi és Vámhivatali Végrehajtó Szerve (US Immigration and Customs Enforcement). Ez az idő, több, mint 500 napot jelent, amelyet a Dél Texas-i Családi Tartózkodási Központban (South Texas Family Residential Center) töltött.

Az Egyesült Államok törvénykezése szerint a menekült gyerekek maximum húsz napot tölthetnek az ICE rendszerében, ő már 25-ször ennyi ideje a rendszerben rekedt. A törvény mögött a Flores-i Letelepedési Egyezmény áll, amelyet 1997-ben kötöttek meg.

A lány számára az lehetne az egyik megoldás, ha különválna édesanyjától és a már letelepedett rokonaihoz költözne, de a család nem szeretne szétszakadni. Helyzetük hátterében az áll, hogy csak az Egyesült Államokba való belépésükkor kértek menekültjogot, ezért a bíróságon nem fogadták el kérelmüket. Az anya és lánya ezután még próbálkozott jogi úton megszerezni a szabadságát, de sikertelenül zárult az ügy. Most a kitoloncolás szélén állnak. Eddig ötször próbálták kitelepíteni őket.

A kilenc éves lány szeretne visszatérni a normális életéhez, ahol Karácsonykor sütit készíthet az édesanyjával, de már két Karácsonyát a központban töltötte. Az édesanyja aggódik, hogy a lány nagyon lemarad a tanulmányaival, azt mondja, a központban nem megfelelő az oktatás minősége. Az online oktatás során a központ gyermekei feladatcsomagokat kaptak, amelyeknek egyhetes határidejük volt, de igazából a gyerekek pár óra alatt megoldották őket.

Nem csak ez a család került ilyen helyzetbe, hanem az elmúlt időben többen is. Menekültjogi csoportok petíciót írtak az Egyesült Államok volt elnökéhez és a frissen megválasztott elnökéhez, amelyben 28 gyermeket neveztek meg, akik akár 15 hónapig is őrizet alatt álltak a családjukkal együtt. Az ICE azt válaszolta, hogy ott voltak számukra a jogi lehetőségek, illetve azt is, hogy már el lett döntve, hogy ezeknek a családoknak nincs joguk az Egyesült Államok területén maradni.

A levélben említett 28 gyerekből hatot már kitoloncoltak, 17 már élvezi a szabadságot és öt még mindig őrizet alatt áll, köztük a kilenc éves El Salvador-i lány. Ha édesanyjával már korábban, még Mexikóban vagy Guatemala-ban, menedékjogot kértek volna, akkor már megkapták volna az áhított szabadságot.

„Azon a napon a nagynénéméknél szeretnék lenni, kint.” – mondta a kislány utalva reményteljesen a tizedik születésnapjára.

Tabi Boglárka

Forrás: The migrant girl, 9, detained by US for 531 days and counting - BBC News

Kiajánló: Az Egyesült Államokban a menedékjogot megszerezni akarók valamikor nehéz döntések elé kell álljanak, maradjon egyben a család, vagy ne, ha a gyermeküknek meg akarják szerezni a neki kijáró szabadságot.

Szólj hozzá

Politicomm