2021. feb 05.

Milyen esetekben kell bezárniuk ismét a tanintézményeknek?

írta: Hangos Blog
Milyen esetekben kell bezárniuk ismét a tanintézményeknek?

Erre vonatkozóan közös nyilatkozatot adott ki az Egészségügyi és a Tanügyminisztérium.

mediafax.png

(forrás: mediafax.ro)

 

Az tanintézményekben fel kell függeszteni az oktatást a következő helyzetekben:

  1.   
  1. Ha egy óvodai/iskolai csoportban, egy diákot diagnosztizálnak a SARS-CoV-2 vírussal, 14 napra felfüggesztik az oktatást abban a csoportban. Ha ugyanabban a teremben más csoport is tanul, megfelelő fertőtlenítés után nekük folytatódhat az oktatás.
  2.  Ha egy gimnáziumban/líceumban/szakközépiskolában/posztliceális intézményekben, egy osztályon belül, ha egy diák a SARS-CoV-2 vírussal fertőződik, akkor epidemológiai vizsgálatot indítanak és az érintett személyeket letesztelik. Az intézmény vezetők közösen a DSP/DSPMB alkalmazottaival eldöntik, hogy a csoport tagjai karanténbe kerüljenek vagy felfüggesztődjön az oktatás.
  3. Ha egy gimnáziumban/líceumban/szakközépiskolában/posztliceális intézményekben, egy osztályon belül, két diák a SARS-CoV-2 vírussal fertőződik, felfüggesztik az oktatást 14 napra. Ha ugyanabban a teremben váltásban tanul két csoport, csak annak a csoportnak függesztik fel az oktatást ahol a fertőzött, a másik csoport folytathatja a tevékenyéséget a megfelelő fertőtlenítés után. Az oktatás felfüggesztését az intézmény vezetősége hozhatja meg közösen a DSP-vel, az Oktatási és Kutatási Minisztérium által kiadott 5447/2020-as rendelet 9. cikkej 4. bekezdése szerint.

 

  1. A DSP/DSPMB epidemilógiai vizsgálatát követően a tanintézmény vezetőségével közösen eldönti, szükségese karanténba küldeni az intézmény munkaközösségét és azokat akik nem az érintett osztály tagjai.
  2. Ha a tanintézmény munkaközösségében fertőzödik valaki SARS-CoV-2 vírussal köteles értesíteni az intézmény vezetőségét, aki informálja erről a DSP/DSPMB-t. A DSP/DSPMB epidemiológiai vizsgálatot indít amelyben meghatározza, hogy kik a közvetlen érintettek és közösen az intézmény vezetőségével döntenek az oktatás felfüggesztéséről. Ezt a határozatot a Megyei Sürgősségi Bizottságnak is jóvá kell hagynia közösen a Megyei Tanfelügyelőség és a DSP/DSPMB nyilatkozatával.
  3. Az Oktatási és Kutatási Minisztérium által kiadott 1. bekezdés a.) és c.) alpontja, valamint a 3. bekezdés szerint azintézmény online oktatásra tér át.
  4. Azokban az egyetemi központokban, ahol fizikai jelenléttel zajlik az oktatás és fertőződés történik a fertőzöttek számának mértékétől függően és az epidemiológiai vizsgálatot követően az egyetemi szenátus felfüggesztheti az oktatást a DSP jóváhagyásával.
  5. A fenti esetekben az oktatás felfüggesztése nem vonatkozik a Nemzetvédelmi Minisztérium és  a Belügyminisztérium keretén belül működő tanintézményekre. Ezek az intézmények a saját speciális eljárásuk szerin működnek.

 

(forrás: mediafax.ro)

Bartók Rebeka

Kiajánló: Közös nyilatkozatot adott ki az Egészségügyi és a Tanügyminisztérium arra vonatkozóan, hogy milyen esetekben kell újra felfüggeszteni a fizikai jelenléttel zajló oktatást.

Szólj hozzá