2021. feb 04.

Férfiasabb kínai férfiakra van szükség

írta: Hangos Blog
Férfiasabb kínai férfiakra van szükség

_116804798_gettyimages-501527826-594x594.jpg

(Fotó forrása: bbc.com)

Felkavarta a kínai közvéleményt az oktatási minisztérium javaslata, miszerint edzettebb és férfiasabb fiatal kínai férfiakra van szükség, mert az elmúlt időben túlságosan "nőiesek" lettek. Sokan szexistának nevezték az ötletet és az ország hírességeit okolták a problémáért.

A kínai kormány már egy jó ideje rendszeresen kifejezi aggodalmát az ország legismertebb hírességeivel kapcsolatban, mivel katonai hősök helyett már jóval femininebb, vékonyabb férfiak adnak példaképet a feltörekvő generációknak. Még az elnök, aki jól ismerten focikedvelő hírében áll, régóta igyekszik támogatni a sportolók kinevelését.

A serdülő fiúk feminizációjának megakadályozására irányuló javaslat arra szólította fel az iskolákat, hogy teljes mértékben reformálják meg a testnevelési szokásaikat és a tanárokat is toborozzák e cél elérésének érdekében. A határozat azt tanácsolta, hogy a kiöregedett sportolók vagy sportolói múlttal rendelkező egyének toborozzanak fiatalokat és bátorítsák a focizásra annak érdekében, hogy "ápolják a férfiasságukat". 

Múlt májusban a kínai kormány egyik fő tanácsadója is szóvá tette, hogy az egyre gyengébb, gyámoltalanabb kínai férfiak veszélyeztetik a kínai nemzet fennmaradását és túlélési esélyeit, ezért mihamarabb reformokra van szükség. Si Zefu szerint ennek oka leginkább az otthoni környezetben rejlik, mivel a legtöbb kínai fiút az édesanyja vagy a nagymamája neveli. Ráadásul ott vannak a már korábban említett celebek is.


A kínai serdülő fiúk túlnyomó részéről negatív visszajelzés érkezett. Százezrek véleményeit lehetett olvasni a közösségi médiában az új javaslattal kapcsolatban, amelyben kifejezték az egyet nem értésüket és sokan szexistának is tartották a kormány üzenetét. 

A fiúk is emberek...érzelmesek, félénkek vagy éppen szelídek, de ezek mind emberi jellemzők.
-jelentette ki egy véleményvezér a közösségi média felületén. 
Mitől félnek a férfiak? Ugyanolyannak lenni, mint a nők?
-érkezett a válasz az előző hozzászólásra.

A kínai nép egyöntetűen ellenezte az új határozat kezdeményezését, amelyet bizonyítanak a közösségi médián megjelenő negatív hozzászólások is. Százezrek fejezték ki nemtetszésüket a szexista üzenettel szemben, és számon kérték, hogy miért probléma az, ha egy férfi érzelmesebb az átlagnál. 

Máthé Krisztina
(bbc.com)
Kiajánló: Túl nőisek lettek a kínai fiúk. A kormány tenni szeretne ez ellen. 
Szólj hozzá

Community Politicomm