2021. feb 04.

Rendhagyó iskolakezdés - a kolozsvári iskolákban jártunk

írta: Hangos Blog
Rendhagyó iskolakezdés - a kolozsvári iskolákban jártunk

teen-mask-wearing.jpg

(kép forrása: memorialregionalhealth.com)

Hat hosszadalmas hónap online tanítás után végre elkezdődhet a szemtől szembeni oktatás a kolozsvári iskolákban, rendhagyó módon. Az iskolásoknak, tanároknak és szülőknek rengetek változással és számos biztonsági intézkedéssel, korlátozással kell megbirkózniuk a következő időszakban, őket kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

A koronavírus miatt Románia összes iskolája bezárni kényszerült 2020 márciusától, az iskolások pedig online folytatták a második félévet, így nem meglepő, hogy minden tanár, gyermek és szülő nagy örömmel fogadta a hírt, miszerint a 2020-2021-es tanévet szemtől szembeni oktatással kezdik a kolozsvári iskolák. Ezen iskolák pedig minden körülményt megpróbáltak teremteni annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben induljon majd a tanév, a tanárok és diákok számos szabályt, korlátozást kell betartsanak a biztonsági előírások miatt (maszkviselés az osztályban és folyosókon, távolságtartás, folyamatos fertőtlenítés), viszont ennek ellenére a diákok nagyon bizakodóak és pozitívan állnak hozzá a helyzethez: "Amikor megérkeztünk az épülethez nagyon gördülékenyen folytak a dolgok, az osztályfőnökünk is odafigyelt a dolgokra" - nyilatkozta lelkesen egy diák.

Az iskolák vezetőinek és a tanárok számára is megpróbáltató volt az elmúlt időszak, így nem meglepő, hogy ők is nagy lelkesedéssel és bizalommal kezdik az új évet. És bár számukra is kihívás az új korlátozások betartása és szabályozása az intézményekben, ők is egyértelműen a szemtől szembeni tanítást választanák. Az Apáczai Csere János Elméleti Líceum egy bizakodó tanára így nyilatkozott: "Úgy látom, hogy mindenki azért betartja a szabályokat, mindenki megtartja a kellő távolságot, a gyerekek is látom, hogy hűségesen viselik a maszkot. Szerintem gondok nem lesznek ilyen szempontból."

A szülők is, gyermekeikhez hasonlósan lelkesek, hiszen sok család számára gondot jelentett az online oktatás, reménykednek a szemtől szembeni oktatás sikerében, illetve, hogy a szabályok betartásával problémamentes tanításban, a tanárokat pedig bizalommal támogatják: "Jobban szeretjük, amikor gyermekeink együtt vannak az oktatókkal, gyerekekkel. az igazi iskola feltételezi ezt az élményt, enélkül nem iskola az iskola" - mondta pozitívan egy édesapa. 

A megszorítások és szigorú szabályok ellenére tehát a kolozsvári iskolák tanárai és diákjai pozitívan és bizakodva kezdik az új tanévet offline. És bár rendhagyóak a szabályok, odafigyeléssel, komolysággal és együttműködéssel problémamentesen folyhat a tanítás.

(forrás: Főtér.ro)

Sánta Orsolya

Kiajánló: Szigorú korlátozások mellett, de szemtől szemben kezdik a tanévet a kolozsvári iskolák.

Szólj hozzá