2020. dec 30.

Az ENSZ szeszélyes viszonya a Kínai Népköztársasággal. Kína valóban megkérdőjelezhetetlen?

írta: Hangos Blog
Az ENSZ szeszélyes viszonya a Kínai Népköztársasággal. Kína valóban megkérdőjelezhetetlen?

China's role in UN peacekeeping operations | European Parliamentary  Research Service Blog

  2007 óta a Kínai Népköztársaság pénzügyi támogatásai jelentős befolyást biztosítottak az ENSZ-ben maguknak.

Kína jeletős befolyásra tett szert az utóbbi években az EU keretein belül, minden más országot maga alá rendel.

   2019 márciusában a világ megtudta nagyvonalakban, hogy a köztársasági rendszer csak egy csinos látszatja az emberek jólétének és szabadságának. Hong-Kong azóta is viszályban van Kína többi részével, de a Nato sem az Eu nem hajlandó egy lépést sem tenni ezügyben. 2020 azonban számos olyan példát hoz fel, ami miatt még jobban úgy tűnik, az ENSZ egy életképtelen és nem funkcionális szervezet.

   Az első hatalmas baklövés Wuhanban következett be, ahonnan egy szavtos denevérvacsora levét az egész világ megkóstolhatta. Ez önmagában nem is lenne baj, ha a SARS-CoV-2 nevű vírus létezését fél évvel később nem Indiára kenték volna megvesztegetett tudósokon keresztül. Azonban itt még nem ér véget, 2020 március 5-én Kína megpróbált kisebb területeken szerezni Indiából hadműveletek során, ami szintén rossz fényben hagyta őket, ennek szövődményei miatt vonta meg a támogatást India a kínai alkalmazások 90%-tól a támogatást, köztük a TikTok miatt is, ami nemzetszinten okozott felháborodást.

   Kína további megkérdőjelezhető műveletei közé tartozik a 2020 szeptemberében történő uyghur kisebbség táborokba tömörítése kínzás céljából. A Köztársaság tagadta az ilyen táborok létezését, azonban kivizsgálás sem történt ezidáig.

   Az újságírók bebörtönzése, nemzetközi diplomaták feltartóztatása és a szíriai mozgalmak finanszírozása nem egyik bizonyítéka annak, hogy Hszi Csin-ping Kínai Népköztársasági elnök piszkos politikát folytat az egész világgal, pénzügyi befolyása pedig megfertőzi a nemzeteket, további válasz nélkül.

Cziprián-Kovács László

(https://thediplomat.com/)

Kiajánló: A https://chinapower.csis.org/china-un-mission/ oldalon pontos statisztikák találhatóak a Kína és más nemzetek befolyásáról szóló szavazási adatok.

Szólj hozzá