2021. feb 05.

A világ első sikeres arc- és kézátműttetése

írta: Hangos Blog
A világ első sikeres arc- és kézátműttetése

A világ legelső sikeres arc- és kézátműttetése New Yorkban

2018-ban az akkor még csak 20 éves Joe Dimeo hazafelé tartott az éjjeli műszakból amikor elaludt a volánnál és autóbalesetet szenvedett. Egy járókelő mentette ki az égő kocsiból mielőtt az felrobban volna. Dimore testének 80%-át harmadfokú égési sérülések fedték. Leégett a szemhéja, fülei és ujjai illetve az arcának és nyakának nagy része.

210203175358-02-double-hand-and-face-transplant-exlarge-169.jpg

Joe Dimeo a balesete előtt

A balesete után két hónap mesterséges kómában volt, majd közel húsz rekonstruáló műtétben volt része. Viszont ezek csak nagyon keveset segítettek a helyzetén. 


2019-ben átutalták a New York-i akadémiai egészségügyi központba a Langone-ba. Ahol Dr. Eduardo Rodriguez főorvos vezetésében átesett a műtéten 2020 augusztusában. A műtét 23 órás volt két műtőteremben zajlott és közel 140 fős csapat dolgozott rajta.

Ez a műtét előtt még volt két próbálkozás hasonló műtétre világszerte, ám mindkettő komplikációk révén sikertelen volt.

Dr. Eduardo Rodriguez a következőt nyilatkozta: "Ki kellet cserélnünk 21 inát, három fő idegét, öt fő erét, két fő csontját. A műtét magas kockázatokkal járt, hiszen Dimeo bármilyen komplikáció esetében meghalhatott volna." Valamint:  "Nemcsak egy olyan műtétet akartunk véghez vinni, amely jobb megjelenést adott neki, hiszen ennek végül is ideálisan is kellett működnie, különösen a keze."

Ugyanakkor Dr. Rodriguez azt is mondta, hogy Dimeo az egyik legjobb páciense volt, hiszen egy reményteli, élni akaró fiatal emberről van szó.

Dimeo 45 napig volt intenzív osztályon a műtéte után. Majd még két hónapot töltött a kórházban, ahol újra megkellet tanulja használni a kezét és kinyitni a szemét.

_116811998_1ba7bd21-64dd-48e7-80d2-47d92f7ef8c4.jpg

Joe Dimeo műtét előtt és után

Dimeo azt nyilatkozta, hogy ő úgy tekint erre a műtétre mint egy második esélyre az élettől. Ugyanekkor rettentően hálás a donornak és családjának. Ma már tud reggelit készíteni magának egyedül és tornászni is tud, Dimeo célja, hogy újra fenn tudja tartani egyedül magát és így elköltözzhessen a szüleitől. 

Kiajánló: A világ legelső sikeres arc- és kézátműttetése. Így néz ki Joe Dimeo a műtét után.

forrás: CNN

Székely-Király Beáta

Szólj hozzá

Community