2021. jan 01.

Média és valóság: a láthatatlan ellenség feltérképezése

írta: Hangos Blog
Média és valóság: a láthatatlan ellenség feltérképezése

Why do we fall for fake news?

A mindennapjainkba beszivárgó híreket már nem tudjuk könnyen igaz és hamis kategóriákba sorolni

 Hubbes László Attila, a Sapientia csíkszeredai karának adjunktusa válaszol arra, miben rejlik a hazugság a hírekben.

  A megtévesztés és a félreinformálás manapság már az internet minden szegletében megtalálható, kisebb-nagyobb mértékben. A pánik és a rettegés, amit a Covid-19 terjesztett el a polgárok körében, mint valamilyen láthatatlan ellenenség, félelmet okozott a lakosságban. Természetesen vannak olyanok is, akik nem hajlandóak elismerni eme veszély jelenlétét, hiszen már számtalanszor találkoztak olyan légből kapott hírekkel, amik hamisnak bizonyultak. De mi lehet ennek a kiindulópontja, vagy hogyan tudjuk megkülönböztetni a valót a hamistól?

   A rossztól és a világ romlottságától való félelem mindenkiben jelen van, és ez az a félelem az, ami az embereket összezavarja. Valamint a különböző véleményeket sem lehet racionálisan mérlegelni, hisz mindenki a saját igazát pártolja, valamint a tényeket racionális támadásnak vélik a social média oldalain keresztül. Az igazság kiderítésére azonban mindenképp tiszta és tényszerű gondolkodás szükséges.

" Az összeesküvés-gondolkodásmód alapja az a gondolat, hogy a világ rendben van, vagy rendben kellene lennie. Hogy még sincs minden rendjén, sőt nagy bajok vannak, annak az az oka, hogy vannak rejtett, egymással titkon szövetkező világi hatalmak, akik és amelyek mindent megtesznek becstelen érdekeikért."

Cziprián-Kovács László

https://kronikaonline.ro/

Kiajánló: A romániai Hamis Információ-ellenes szövetség havi hírlevélben tájékoztatja a feliratkozókat románia és egyéb országok legnagyobb álhíreiről (office@eurocomunicare.ro).

Szólj hozzá