2021. feb 18.

Mi történik ha egy évig az ágyból dolgozunk?

írta: Hangos Blog
Mi történik ha egy évig az ágyból dolgozunk?

Egy éve igazán népszerű a home office. De milyen hátrányai vannak?

1867073.jpg

Az otthonról végezhető munka látszólag kényelmet jelent, de hosszú távon rossz hatással van ránk

 

A ágyból való munka iránti vonzalom erős, de ha az ágyunkat munkahellyé alakítjuk, annak egészségügyi következményei lehetnek - úgy fizikai mint pszichológiai problémákat von maga után.

Rengeteg ember számára az otthonról végzendő munka valójában az ágyból végzendő munkává alakult. Nagyon sokan az ágyukban rendezik be az irodájukat. Egy friss tanulmány szerint 1000 amerikai 70%-a az ágyból dolgozott a pandémia idején. Az emberek 24-től 40 órát töltenek így az ágyban. A fiatalok körében még ritkább, hogy legyen saját munkaasztaluk, körükben gyakoribb az ágyban dolgozás, szemben például az idősebb generációkkal. A kényelmességgel és otthonossággal társítjuk az ágyból dolgozást, de ez a legtöbb esetben csak látszat kérdése. A népszerű #WorkFromBed trendek instagramon milliónyi képet jelenítenek meg, amin mosolygós emberek ülnek az ágyban, reggeli és kávé mellett, a saját "ágy-irodájukban". Ezek a képek sokszor ferde tükröt mutatnak, gyakran elrendezettek. Az, ha az ágyunkat irodává alakítjuk, hosszú távon mentális és fizikai problémákhoz vezethetnek. 

A helytelen testtartás maradandó problémákat okozhat. Fontos, hogy széken ülve a helyes testtartásra figyelve dolgozzunk. Az ágyban való munka látszólag nem terheli testünket, de hosszabb távon valódi problémákhoz vezethet. Ha mindenképpen ágyból dolgozunk, fontos figyelni arra, hogy tegyünk egy párnát a hátunk alsó felére és a térdünk alá a megtámasztás érdekében, próbáljuk meg a képernyőt szemmagasságban tartani. 

Mindezek ellenére sem tudjuk hosszú távon működőképessé tenni az ágyban végzendő munkát. Saját mentális és fizikai egészségünk érdekében fontos törekedni arra, hogy minél hamarabb biztosítani tudjuk magunknak a megfelelő munkakörülményeket saját otthonunkban is.

 

Kassay László

(www.bbc.com)

 

Kiajánló: A youtube-on ( PhysioChoice Albany Creek) különböző videókat találunk a helyes testtartásról, az ágyban dolgozás veszélyeiről. 

Szólj hozzá

veszély otthoni munka ágy kényelem helyes tesstartás