2021. jan 02.

A művészet szupermodelljének tragédiája

írta: Hangos Blog
A művészet szupermodelljének tragédiája

ophelia-gender-madness-crop.jpgOphelia - John Everett Millais (1851-2) Preraffaelita mozgalom leghíresebb festménye - Lizzie Siddal modellkedésében

A legendás szépség, Lizzie Siddal, élettörténete egyszerre hordoz tragikumot és misztikumot is önmagában. A híres festőknek modellt álló hölgy az 1850-es évek meghatározó művészi alakja volt.

Lizzie Siddal szépségét a preraffaelita titkos művészcsoport fedezte fel, amelyet fiatal londoni egyetemisták alkottak, köztük John Everett Millais, Holman Hunt és Dante Rosetti. A korábban kalaposként dolgozó Siddal pénz hiányában kezdett el modellkedni, ekkoriban ezt a szakmát a prostitúcióval azonosították. Később ő maga is festeni kezdett, majd verseket írt.

A művésznő ópium addikcióban szenvedett, amely befolyásolta párkapcsolatát Rosettivel. 10 éven át jegyben jártak, viszont 1858-ban Siddal elköltözött Londonból, szabadságra vágyva. A modellnek központi szerepe volt a korabeli szépségideálok formabontásában is; vékony alakja és hullámos vörös haja miatt rengeteg támadás érte. 1860-ban súlyos beteg lett, ekkor Rosetti elvette múzsáját feleségül. Siddal teherbe esett, viszont szenvedélybetegsége miatt halott gyermeke született. Ebből a depresszióból soha nem sikerült felépülnie, 1862-ben, 32 évesen, ópium túladagolásban meghalt.

Sokan azt mondják, Lizzie Siddal valójában soha nem halt meg. A legendák szerint szépségét még ma is sérthetetlenül őrzi a föld alatt. A misztikum mellett a róla alkotott festmények teszik halhatatlanná szépségét.Siddal modellkedésében született meg Holman Hunt Egy megtért britt család menedéket nyújt egy keresztény misszionáriusnak a druidák üldözése elől (A Converted British Family Sheltering a Christian Priest from the Persecution of the Druids) alkotása, Rosetti A szívek kiránynője (Regina Cordium) portréja és John Everett Millais Ophelia című világhírű festénye is.

(bbc.com)

Vajas Aliz

Kiajánló: Lizzie Siddal, az 1850-es évek művészi szupermodelljének szépsége máig halhatatlan maradt. 

 

Szólj hozzá

Commart