2021. jan 04.

Duplájára is nőhet az egyetemisták ösztöndíjának összege

írta: Hangos Blog
Duplájára is nőhet az egyetemisták ösztöndíjának összege

hirpenz.jpg

Többe kerül egyetemistának lenni, mint gondolnánk. (Fényképet szerkesztette: Petru Barbara)

A Felsőoktatási Pénzügyi Országos Szövetsége (CNFIS) tervezi újraszámolni az egy diákra eső ösztöndíj összegét. Az Országos Diákszövetség (ANOSR) kijelentette 2020 december 17-én, hogy legalább 838 lejes ösztöndíjat kellene kapjanak a hallgatók havonta.

Horia-Şerban Onița, az  Országos Diákszövetség elnöke felhívta a CNFIS figyelmét a 2017-ben érvénybe lépett törvényre, miszerint semmilyen hallgatói ösztöndíj nem lehet kevesebb, mint amennyit a szervezet meghatároz minden évben a szállás és étkezés árainak alapján. Bár a törvény létezik, a szociális ösztöndíj összege 580 lej értékű 2017 óta. A megélhetéshez szükséges pénzösszeget mindig az előző év árai alapján számolják ki, az Országos Diákszövetség azt állítja, hogy a 2020-as adatok szerint legalább havi 838 lejes ösztöndíjra lenne szüksége egy diáknak, hogy az egyetemet élhető körülmények között végezhesse.

Az Országos Diákszövetség egyben kutatást is indít, amelynek témája „A minimális ösztöndíj összegek növelése a felsőoktatási intézmények elvégzéséhez Romániában”. Ezzel a kutatással indítványozza, hogy rövid időn belül újraszámolják az ösztöndíjak összegét, a legkisebb ösztöndíj is 838 lej értékű legyen, az állami ösztöndíj alap bővüljön; úgy számolják újra az ösztöndíjak összegét, hogy a diákok átlagosan 1172.34 lejt költöttek el havonta 2020-ban csak a megélhetésükre egyetemi időszak alatt, ezáltal a minimálbér is átszámolásra és az alap bővítésére szorul.

A hallgatói ösztöndíjak a legfontosabb támogatások közé sorolható, amelyet az állam biztosít, mivel egyrész motiválja a diákokat jobb eredmények elérésére, másrészt pedig a hátrányosabb helyzetben élő diákok is kaphatnak lehetőséget a továbbtanulásra. A diákok 38%-ának családon belül pénzügyi problémái vannak, amely oka lehet annak, hogy tanulmányait feladja.

(agerpres.ro/hírszerk.)

 

Petru Barbara - Orsolya

 

Közösségi média kiajánló: A hallgatói ösztöndíjak elegendők lesznek a megélhetésre 2021-től, összegük akár duplájára is nőhet a jelenlegihez képest.

Szólj hozzá

Politicomm