2021. jan 05.

Ezek voltak 2020 legjobb lemezei

írta: Hangos Blog
Ezek voltak 2020 legjobb lemezei

Ez az év hihetetlenül nagy kihívást jelentett a zaneipar számára. 

Amint a koronavírus-járvány elhatalmasodott az előadók képtelenek voltak turnézni, és abban sem voltak biztosak, hogy a már elkészült és dobásra kész albumokat kiadják-e.

    Aztán a nyár folyamán a Black Lives Matter mozgalom régóta esedékes beszélgetéseket váltott ki a faji elnyomásról, amelyekkel a zeneiparnak szembesülnie kellett Júniusban a Grammys végül úgy göntött, hogy kivonja a reduktív "urban" azaz "városi" szót a díjak kategóriájából.

"zavarba ejtő és elsöprő évben a zene lehetővé tette számunkra, hogy elmélkedjünk a világ állapotáról, és ugyanolyan ragyogással meneküljünk előle"- írta Nick Levine.

Egy ilyen hihetetlen és megpróbáltatásokkal teli évnek megfelelően nincs egységesítő téma az idei legjobb albumokhoz. Egyes előadók reflektálják vagy kommentálják ezt a viharos időszakot, míg mások figyelemelterelőként szolgálnak. 

 

2020 legjobb albumai:

Fiona Apple – Fetch the Bolt Cutters

Fiona Apple nyolc év után tért vissza egy új albummal. Ez egy izgalmasan sajátos art-pop album, amelyer Apple otthonában készített új albuma egy abszolút csúcspont a munkássága során, amely egy nyers kitárulkozást közvetít: düh, frusztráció, humor, szomorúság és felszabadulás egyaránt megjelenik a legtöbb számában. 

Gúnyos dalszövegei olyan nehéz témákat és kérdéseket tárnak fel, mint a depresszió, szexuális erőszak és zaklatás, de sosem veszíti el a humroát, “Kick me under the table all you want” énekli az Under the Table című számában, amely egy szörnyű vacsoráról szóló dal. 

(Credit: Getty Images)

(Forrás: Getty Images)

Dua Lipa – Future Nostalgia

A márciusban megjelent poplemez, amikor a pandémiás pánik szorosabbra fűzte a markolatát, Dua Lipa albuma segített a rajongóknak hogy félretegyék a fájdalmaikat - természetesen saját otthonokunk belül, társadalmilag elhatártolt biztonságban.

A 2017-es bemutatkozó lemeze nyomon követésének egy erős átfogó koncepció és éles kivitelezés profitált. Az énekesnő ezzel szeretne kilépni a komfortzónájából és kihívásokat is állított magával szemben, hogy olyan zenét készítsen, ami emgállja a helyét a mai opzenék között, de mégis egyedülálló és különleges tud vele maradni.

(Credit: Alamy)

(Forrás: Alamy)

Run the Jewels – RTJ4

Egy héttel azután, hogy a Run the Jewels ’Killer Mike szenvedélyes beszédet mondott az atlantai Black Lives Matter tüntetésen, a hip-hop duó piacra dobta az idei esszenciális tiltakozó albumát. 

Killer Mike és El-P lemeze tökéletes időzítéssel érkezett az amerikai rendőri erőszak elleni tüntetésekre. Továbbra is két, a hatalom ellen a harcot felvevő antihősként tetszelegnek, ugyanazzal a könnyed nemtörődömséggel rappelve fontos dolgokról, mint eddig.

Amikor a Walking in the Snow utal Eric Garner 2014-es meggyilkolására, akit egy rendőr halálos folytófogással ölt meg, tragikusan előrevetíti George Floyd barbár meggyilkolását mindössze kilenc nappal az album megjelenése előtt.

(Credit: Alamy)

(Forrás: Alamy)

Rina Sawayama – Sawayama

A japán származású brit zenész, aki politikát, pszichológiát és szociológiát tanult a Cambridge-i Egyetemen, felelős a 2020-as legvakítóbb debütálásért. 

Első lemezével Sawayama gyakorlatilag azt üzeni, hogy egy bekategorizálhatatlan és kiszámíthatatlan előadóval van dolgunk, erre pedig az uniformizált, trendek által meghatározott mainstream popnak szüksége van.

(Credit: Alamy)

(Forrás: Alamy)

Taylor Swift – Folklore

Swift nyolcadik albumát Covid-19 izolátumban írta és rögzítette.  A 2012-es Red és a 2019 Lover közötti korábbi nagylemezek felölelik a popot és megbírkóznak az ingadozó közvéleményekkel. AFolklore egy önállóbb és magába foglaló album, egy vágyakozó indie-folk lemez, amely Swift szívszorító dallamait és megrendítő szövegeti tartalmazza. Lenyűgöző album, amely biztosan megpecsételi Taylor Swift minden idők nagyszerű dalszerzői státusát.

"Most of the things I had planned this summer didn't end up happening, but there is something I hadn't planned on that DID happen, songs I've poured all of my whims, dreams, fears, and musings into - A legtöbb dolog, amit nyáron elterveztem végül nem valósultak meg, de van valami, amit nem terveztem, de mégis megtörtént, dalok, amelyekbe beleöntöttem minden szeszélyemet, álmomat, félelmemet és elmélkedésemet"

(Credit: Beth Garrabrant)

(Forrás: Beth Garrabrant)

 

bbc.com 

Széri Zselyke

Kiajánló: Ezeket a lemezeket vártuk a legjobban 2020-ban.

Szólj hozzá

Commart