2021. jan 12.

Újra az iskolapadban? Milyen változásokat hoz az új tanév?

írta: Hangos Blog
Újra az iskolapadban? Milyen változásokat hoz az új tanév?

article.jpg

(Fotó forrása: istock.com)

Számos változással szembesülnek a diákok, tanárok az új tanévben. Kötelező maszkhordás, távolságtartás, fertőtlenítés, de mennyire kivitelezhető ez az iskola keretein belül? A kolozsvári iskolák tanulóit, illetve azok szüleit kérdeztük első benyomásaikról.

A 2019-2020-as tanév második féléve mindenki számára egy megpróbáltatás volt. Egyik napról a másikra át kellett állni az online oktatásra, amely nem kevés technikai és koncentrációs problémát hozott maga után. Az idei első félév szemtől szembeni oktatással kezdődött, de még mindig nem a hagyományos szabályok szerint. A diákok, tanárok, az iskola dolgozói maszkot kell hordjanak, kötelező a távolságtartás, fertőtlenítés, korlátoltak a közös szünetek.

A kolozsvári iskolák diákjai bizakodóan állnak a helyzethez, habár zavarónak találják az állandó maszkviselést, alkalmazkodni kívánnak a közösségi élmény érdekében, amely elmaradt az utóbbi félévben.

„Az elején picit izgultam, hogy hogyan fognak menni a dolgok, de az épülethez érkezve nagyon gördülékenyen ment minden”

– nyilatkozta a Báthory István Elméleti Líceum egyik diákja.

Egyöntetűen a diákok a hagyományos oktatás mellett tették le a voksukat, amikor választás elé állítottuk őket, de pozitív visszajelzések érkeztek az online oktatással is kapcsolatban: 

„Vagányabb az osztályteremben tanulni, de a tanáraink online is nagyon jól megoldották, tökéletesen tudtuk úgy is tartani az órákat”

A szülők számára is markáns változás az új szabályrendszer. Nehezen kivitelezőnek tartják a reggeli forgalom miatt az adott idősávban való érkezést, de pozitívan állnak az új félévhez. Bíznak a pedagógusokban, és remélik a legjobbakat gyermekeik számára.

„Ahogy látom betartják a szabályozásokat, a gyerekek viselik a maszkot. Úgy gondolom nem lesznek gondok ilyen szempontból”

–  bizakodóan mondta egyik szülő.

A nehézségek ellenére mindenki reménykedik egy rugalmas, biztonságos és a hagyományoshoz legközelebbi oktatásban. Egyelőre mindenkinek meg kell tanulni alkalmazkodni, távolságot tartani és a maszk mögött mosolyogni.

Nagy Andrea

(foter.ro)

Kiajánló: Új szabályrendszert követve térnek vissza a diákok az iskola padjaiba. Tanulókat és azok szüleit kérdeztük benyomásaikról.

Szólj hozzá

Community