2021. feb 03.

Egy nem teljesen rendhagyó iskolakezdés

írta: Hangos Blog
Egy nem teljesen rendhagyó iskolakezdés

Fél év elszigeteltség után szeptember 14-én végre újra elkezdődött az oktatás a kolozsvári iskolákban, bizonyos szabályok és korlátozások betartása mellett.

tudo.jpg

(forrás: Főtér.ro)

A 2020-2021-es tanév márciusától a koronavírus miatt a  tanintézmények bezárták kapuikat és online folytatódott az oktatás. Ebben a tanévben, szeptember 14-én, hétfőn számos korlátozás mellett újra elkezdődhetett a hagyományos oktatás az iskolákban. A kolozsvári Apáczai Csere János-  és a Báthory István Elméleti Líceumokban érdeklődtünk, hogy ki mit gondol a nem rendhagyó iskolakezdésről.

Az online oktatás úgy a diákoknak, mint az oktatóknak megterhelő és fárasztó volt, ezért boldogan fogadták a hírt miszerint újra visszatérhetnek az iskolai környezetbe. Hasonló véleményen vannak a szülők is: „Nem lehet a gyereket, állandóan a gép előtt tartani, a kisebb gyerekeknek szükségük van állandó szülői felügyeletre, ezt nem lehet megoldani.”, „Az, hogy otthon üljünk, az nem megoldás, meg kell találni az együttélés új szabályait”.

Az tanintézmények dolgozói úgy vélik, hogy az iskolák felkészültek és megfelelően elő vannak készítve. Az első napon minden gördülékenyen ment, nem voltak problémák az új szabályok betartásával, igyekszik mindenki alkalmazkodni az új helyzethez: „Úgy látom, hogy mindenki azért betartja a szabályokat, mindenki megtartja a kellő távolságot, a gyerekek is látom, hogy hűségesen viselik a maszkot, szerintem gondok nem lesznek ilyen szempontból.”-nyilatkozta az Apáczai Csere János Elméleti Líceum egyik tanára. A szülők is bíznak abban, hogy ilyen felkészült keretek között, zökkenőmentesen folytatódhat az offline oktatás.

A diákok szerint sokkal jobb a hagyományos oktatás, mint az online tanulás, annak ellenére, hogy az utóbbi is nagyon jól meg volt oldva. De mégiscsak más újra közösségben lenni, találkozni szünetekben az osztálytársakkal, még akkor is, ha ez bizonyos korlátozások mellett történik, hiszen sokakat zavar a maszk és a távolság: „Nem nagyon találkozhatunk a folyósón, az osztályba is kell tartsuk az 1 métert egymás között, amikor beszélgetünk és ezáltal elhidegülünk egymástól”, „és a maszkok hordása is kényelmetlen, engem ez zavar a legjobban”-nyilatkozták a diákok.

Mindenki pozitívan áll a nem rendhagyó tanévhez és reménykedik, hogy nem áll vissza a rendszer online üzemmódba, valamint mihamarabb visszatér minden a megszokott kerékvágásba.

(forrás: Főtér.ro)

Bartók Rebeka

Kiajánló: Szeptember 14-én végre újra elkezdődött az oktatás a kolozsvári iskolákban, bizonyos szabályok és korlátozások betartása mellett.

Szólj hozzá

Community koronavírus