2021. feb 04.

„Minden apró dolog gépek irányítása alatt van” – énekli Robby, a humanoid robot

írta: Hangos Blog
„Minden apró dolog gépek irányítása alatt van” – énekli Robby, a humanoid robot

robot.jpg

Kép: Részlet a Take my job away című dal videoklipjéből

Nehéz olyan európai országot mondani, ahol nem ismernék a Dubioza Kolektiv nevet. Bosznia-Hercegovina leghíresebb rockbandája a 2021-es évet már egy új tag felvételével indította, Robby Megabyte-al, aki méghozzá egy emberszabású robot.

A történet 2018-ra nyúlik vissza, amikor a bosnyák rockbanda a Szarajevói Egyetem Mechatronika és robotika szakos hallgatóit kérte fel arra, hogy tervezzenek egy robotot az új albumukhoz. A STELEKS Embedded Systems Club számára igazi kihívás volt a projekt, hiszen szinte semmit nem tudtak eleinte a 3D nyomtatók világáról. Felhasználták a már meglévő anyagaikat is, így kerültek Robbyba babakocsi és autóalkatrészek is. A csapatnak közel két évükbe telt megalkotni a több hangszeren is játszó robotot.

 robot_2.jpg

Kép: STELEKS Embedded Systems Club büszke tagjai „teremtményükkel”, Robbyval.

Az új tagot a banda Take my job away című dalának videoklipjében láthatta a világ először. A klipben az egyik bandatag úgy gondolja, hogy egy remek döntés lenne rendelni egy robotot, ami dolgozik, ameddig ő szórakozik. Lassan az összes bandatagot robotok helyettesítik, a banda privát bulikat tarthat. A mulatság viszont addig tart, ameddig a robotok végleg átveszik a banda szerepét és a tagokat kizárják a saját stúdiójukból. Persze a valóságban nem terveznek ilyesmit, a dalszöveg és videoklip szimplán irónia. 

A tavaly óta megjelent videoklipekben kivétel nélkül megjelenik Robby, többek között a banda heti műsorában is, a Quarantine Show-ban. Kisebb koncerteket adnak, persze mindenki a saját otthonából csatlakozik, biztonságos környezetből.

A Dubioza Kolektiv sajátos zenei stílusával és kirobbanó energiájával vált egyedivé, a #fakenews című albumukkal most sem okoztak csalódást.

(reuters.com)

 

Petru Barbara – Orsolya

 

Közösségi média kiajánló: A Dubioza Kolektív új tagja nem ember, mégis rendkívül tehetséges.

Szólj hozzá

Commart