2020. dec 17.

A tudomány támogatja a sportot, vagy a sport a tudományt?

írta: Hangos Blog
A tudomány támogatja a sportot, vagy a sport a tudományt?

Az ELTE és az ETO összeadja erejét, hogy fejlődjön a magyar sport

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és az ETO FC Győr együttműködik annak érdekében, hogy megtudják, hogyan lehetne növelni a sportteljesítményt. Ezért sporttudományi kutatásokat fognak végezni. A hír december 17-én hangzott el a sajtótájékoztatójukon Győrben.

Az ETO Futball Kft. Egy államilag elismert sportakadémia. Ügyvezetője, Soós Imre, azt nyilatkozta, hogy olyan eszközöket szereztek be, amelyekkel vizsgálatokat tudnak végezni a korosztályos képzésben résztvevő gyerekeken. Ezek abban segítenek, hogy különböző élettani adatokat tudjanak vizsgálni. Az adatokat nem céltalanul gyűjtik, hanem általuk az edzői és játékosi munka minőségét akarják emelni. Az eredmények hatást gyakorolhatnak a magyar labdarúgás pozitív irányú fejlődésére is.

Az adatok élettani mutatókra vonatkoznak tehát. Ide kapcsolódnak a terheléslélektani, testösszetétellel vagy izomerővel  kapcsolatos tényezők. Ezek feltérképezésével lehetővé válik a játékosok egyéni összehasonlítása is.

Az együttműködés alapját az képezi, hogy az akadémiákkal szemben elvárás az, hogy partnerek legyenek a tudományos kutatásokban, ezért kezdeményezték ezt a megmozdulást az ELTE-vel.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának  hallgatói fognak Győrbe érkezni Budapestről és Szombathelyről, hogy elvégezvén szakmai gyakorlatukat, felvegyék az adatokat, de elemezni is fogják azokat.

Ha szeretnél még olvasni a témáról, látogass el a következő oldalra:

Sporttudományi kutatásról kötött megállapodást az ETO FC Győr az ELTE-vel (webradio.hu).

Tabi Boglárka

(MTI)

Kiajánló: Együttműködik az ELTE az ETO FC Győrrel egy kutatás során, amelynek nem titkolt célja, hogy megtudják hogyan fokozható a sportteljesítmény.

 

Szólj hozzá

Community