2021. jan 05.

B. Hossu: Az alacsony minimálbér társadalmi feszültséget eredményez

írta: Hangos Blog
B. Hossu: Az alacsony minimálbér társadalmi feszültséget eredményez

Rectificare bugetară: scad fondurile pentru pensii, cresc cele pentru  şomaj. Ce se întâmplă cu salariul mediu - IMPACTA kormány 2230 lejről 2300 lejre emeli a minimálbért

70 lejjel növekedik az országos minimálbér, tehát 2230 lejről 2300 lejre emeli a kormány az összeget, érkezett hétfőn a bejelentés. B. Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség elnöke, úgy vélekedett, hogy a minimálbér alacsony szinten tartása jelentős mértékben növelni fogja a a társadalmi feszültséget.

Kedden sztrájkőrséget állt az Alfa Kartell szakszervezeti szövetség néhány tucat tagja a munkaügyi minisztérium előtt, és azt követelte, hogy a minimálbért emeljék 2400 lejre. Általános sztrájkra, mint ahogy ilyenkor más országokban történne, azért nem lehet számítani, mert itthon ehhez nincs megfelelő felkészültség és kultúra.

Hossu azt állította, hogy a minimálbér alacsony szinten tartása nem más, mint "lopás az alkalmazottak munkájából a tőke javára". Számításai szerint pedig a nagyobb mértékű minibálbéremelés nem jelentene kimagasló költséget a kincstár számára, hiszen a közalkalmazottak csupán 3 százaléka dolgozik minimálbérért.

Az alacsony szinten tartott minimálbér miatt pedig az is előfordulhat, hogy jövőre fennakadások lesznek az aktivitásban, elsősorban a kereskedelem, a vasúti szállítás és a gépgyártás területén.

(agerpres.ro)

Aranyosi-Ávéd Imola

 

Kiajánló: Nincs szükség még nagyobb társadalmi feszültségre az idei évben. Szükség van a magasabb minimálbérre.

Szólj hozzá

Community Politicomm