2021. jan 06.

Az élet művészete

írta: Hangos Blog
Az élet művészete

Miért jó neked a kreativitás?

"A kreativitás az élet természetes rendje. Az élet energia - tiszta kreatív energia" - ez az első 10 alapelv, amely megtalálható Julia Cameron legnépszerűbb kreatív útmutatójában, A művész útjában. Ennek címe A spirituális út a magasabb kreativitáshoz.

És miközben forgatókönyvíróként kezdte az életét - és továbbra is regényeket, verseket és dalokat ír -
életművé vált, hogy megtanítsa azt a sok ezer embert minden kreatív területről, akik művészi úton akadályozzák
az önbizalomhiány és az önbizalom démonai.

Julia Cameron's new book The Listening Path explores "creative unblocking" (Credit: Robert Stivers)

 

Cameron új könyve, A figyelő út: A figyelem kreatív művészete áttekinti ezt a két eszközt, és járkálást ad hozzá, hogy "aha" betekintési pillanatokat indítson ". A könyv a hallgatásra összpontosít - másokra, önmagára, a környezetre, őseire, a csendre.

Cameron elmondja, hogyan "üzenték" 20-as éveiben, amikor a Playboy ebéd közben interjút készített az akkor kezdő filmrendezővel, Martin Scorsese-val: "Hallottam egy hangot:" Ez az az ember, akihez feleségül fogsz menni. " Gondoltam - tudja ezt? " Hamarosan megtette. Házasságot kötöttek (bár röviden), és született egy lányuk, a most 46 éves Domenica, a filmrendező, aki hűségesen írt "reggeli oldalakat", mióta anyja felvetette az ötletet.

"A rendkívül kreatív emberek jól látják a kapcsolatokat" - mondja. "Azáltal, hogy fokozza a kapcsolatok látásának képességét, javíthatja kreativitását." Példaként említi, hogy Picasso találkozott egy kerékpárral, és újratervezte az ülést és a kormányt, hogy elkészítse 1942-es Bikafej című szobrát - Roland Penrose művészettörténész "elképesztően teljes metamorfózisként" írja le.

Milyen szerepet játszik a kreatív múzsa? Picasso fejében nincs értelme megvárni, amíg megjelenik: "Az ihlet létezik, de munkához kell találnia" - mondta. Isabel Allende regényíró ezt tanácsolta: "Jelentkezz meg, mutasd meg magad, mutasd meg". Eközben Frida Kahlo kijelentette: "Én vagyok a saját múzsám. Én vagyok az a téma, akit a legjobban ismerek".
Work by the artist Dairo Vargas – who champions mental health awareness – was recently displayed at London's Royal Academy of Arts (Credit: Royal Academy of Arts)
A kreativitás sok minden. Kapcsolatok létrehozása önmagával vagy egy nagyszerű "univerzális forrással", olyan kapcsolatok létrehozása, amelyek új ötleteket teremtenek; ez magában foglalja a félelmet és a belső kritikust; nyitott gondolkodású marad. De ha Walter Isaacson sejtése helytálló, akkor a kreatív okosság semmi sem kérdő elme nélkül. Isaacson, a Leonardo da Vinci 2017-es életrajzának írója, amely a művész munkafüzeteinek több mint 7000 oldalára épült, a National Geographic megkérdezte, hogy mitől lett Leonardo zseni. Az Olasz Polymath széles körű készségeit - művészként, építészként, mérnökként és színházi producerként - azonosította hihetetlen eredményei szempontjából.
Szólj hozzá