2021. jan 12.

A Szent Mihály Római Katolikus Plébánia több egy 14. századi templomnál

írta: Hangos Blog
A Szent Mihály Római Katolikus Plébánia több egy 14. századi templomnál

kol_25.png

A kolozsvári Szent Mihály templom az 1800-as években, ugyanaz a környezet, amit mi is ismerünk, csak kicsit másképp.

A restaurálással együtt régészeti kutatásba is kezdtek, tájékoztat Dr. Lupescu Radu régész, továbbá a Sapientia EMTE oktatója. Ennek a kutatásnak pedig két célja van: egyrészt megismerni a templom történetét, másrészt pedig a templom története által jobban megismerni és gazdagítani Kolozsvár összképét.

Aki Kolozsváron járt valaha, tudja, hogy a központban van egy hatalmas templom, amely nem tudja nem magára vonni az emberek figyelmét. Az utóbbi időben kívülről szemlélőként annyit láthattunk, hogy a templom teljes épületét építészeti lepel fedi, renoválás folyik, ugyanakkor Kolozsvár történetének megismerése is. Ilyen fontos történelmi múlttal rendelkező épületek renoválásakor a kutatás nem maradhat el. A templom építését a 14. százaban kezdték el, és a 16. századra lett úgymond kész állapotban, viszont soha nem sikerült teljesen befejezni. Logikus, hogy az azelőtti időszakban is kellett lennie templomnak, és mivel az újakat mindig a régire építették rá, ezért az ezelőtti templom a mostani alatt kell, hogy legyen.  

sdca.jpg

Részlet a templom belsejéből kutatás közben. Jól láthatók a különböző talajrétegek egyes korszakokból.

Dr. Lupescu Radu elmondta, hogy a kutatás során több leletet is találtak már, amelyek eddig a templom életéből két periódusra vetettek fényt. Az egyik, hogy a templomnak volt egy protestáns korszaka, amikor a templom szentélyébe gyakran temetkeztek. Találtak is körülbelül harminc sírt, amelyek legalább két méter mélyek. Egy olyan földréteget is találtak, amelynek nagy része lakóházak omladékából állt, ugyanakkor egy spatula nyelét, amellyel viaszt lehetett nyújtani, ez is bizonyíték arra, hogy ott akár egy irodahelyiség is lehetett. Az utóbbiak a templom római periódusára utalnak.

 „Ez olyan mint egy dobostorta, különféle rétegek sorakoznak egymás felett, de ezek a rétegek mesélik el a város történetét.” - Dr. Lupescu Radu

A templom renoválása még legalább két évig eltarthat, ami azt jelenti, hogy még több lelet és „történet” előbújhat Kolozsvár szívéből. Az eddig talált leleteket átdolgozzák és múzeumba fognak kerülni.

(főtér.ro)

 

Petru Barbara – Orsolya

 

Közösségi média kiajánló: A renoválás kutatással is jár, amely még több titkot fed fel Kolozsvár egyik neves templomáról.

Szólj hozzá

Community