2021. jan 27.

„Az élet tele van történetekkel!”

írta: Hangos Blog
„Az élet tele van történetekkel!”

Portré Kincses Réka rendezőről

Kincses Réka Ildikó filmrendező, színdarabíró egy hihetetlenül színes egyéniség, erős és szórakoztató karakter, és nem mellesleg különösen tehetséges történetmesélő. Nagyon merész, hiszen kész arra, hogy a kínos dolgokkal, tabutémákkal is szembenézzen. Személyes ihletésű munkái olyan történeteket mesélnek el, amelyek súlyos kérdésekre keresik a választ.

A véletlennek hatalmas szerepe van az életemben" - Interjú Kincses Réka  film- és színházrendezővel

Vásárhelyen született, ahol az akkori rendszer miatt csak a kommunista párton belül lehetett érvényesülni. ’90 után Kolozsvárra költözött, de nem végezte el az egyetemet. Inkább zajos kocsmatúrákra járt, és arról álmodozott, hogy eljusson egy európai nagyvárosba, (de ez akkoriban igencsak sok nehézségbe ütközött például a vízumkényszer miatt.)

Már akkor szívesebben lettem volna inkább egy párizsi kocsmában.

Végül Berlinbe sodorta az élet, ahol először újságíró kurzuson vett részt, majd az egyetemen természetgyógyászatot tanult. Vonzotta minden, ami nem tudomány: érdekelte az ezotéria, a mágia, az alkímia, és az alternatív gyógymódok, amelyek Németországban is virágkorukat élték.

Abban a teljesen felvilágosult társadalomban izzik az irracionalitás.

Ezután Filmrendezés szakra jelentkezett, egyszerre két helyre is, ahová elképesztően nehéz volt bejutni. De neki sikerült. Mindkét helyre elsőre felvették. Kilencen voltak egy évfolyamon, és egy bemutató esten derült ki, hogy neki van a legkevesebb tapasztalata.

Mindenkinek voltak már saját filmjei. 20-30 percesek, nem is egy. Én maradtam utoljára, a 4 perces felvételi filmemmel. Semmi másom nem volt.

Akkor eléggé lezuhant a státusza a többiek szemében, többen azt gondolták, hogy csak valami furcsa véletlen folytán került oda. Nem vették komolyan. Réka elmondása szerint rettentően nehéz volt kikerülnie ebből a skatulyából, évekbe tellett.

2007-ben jelent meg a Balkán Bajnok című filmje, amely azonnal berobbant a köztudatba. A dokumentumfilm nagy port kavart, hiszen olyasmi volt, amit még a 2000-es évek Romániája nem látott.

Ebben az alkotásában az édesapja kisiklott politikai karrierjét mutatja be, egészen közel engedi a nézőt a családtagjaihoz, és önmagához is. Igazán sajátos megközelítésből mutatja be a rendszerváltást követő zavaros időszakot, archív felvételek és visszaemlékezések segítségével.

Balkan Champion - Un campion din Balcani (2006) - Film - CineMagia.ro

’90 óta kísértenek a kudarcai, elhatároztam, hogy hazautazom, és kiderítem, mi az oka…

(Balkán Bajnok c. film)

Hatalmas bátorságra vall, hogy felkeresi az édesapja, Kincses Előd ellenfeleit, és egykori barátait, akik hátat fordítottak neki, majd kérdőre vonja őket. Magyar és román politikusokkal beszélget el, annak érdekében, hogy ne csak feltárja a múltat a néző számára, hanem ő maga is megértse a történteket.

Arról érdemes történetet írni, amit te is meg szeretnél érteni. A jó történet egyben keresés is.

Réka arról is beszélt, hogy a film meglepő módon gyógyító hatással volt a családjukra. Ezeken a személyes sikereken kívül pedig több filmművészeti díjat is elnyert.

Jelenleg színdarabokat ír és rendez, folyamatosan tanít a filmművészeti egyetemen, ahová ő maga is járt. Ezen kívül pedig, éppen egy könyvön dolgozik, amelynek megjelenéséről bizonyára hallani fog még a világ.

 

Szőcs Nikolett

Kiajánló: Minden, amit tudni akartál Kincses Réka rendezőről

Szólj hozzá

Commart