2021. feb 04.

Iskolakezdés rendhagyó módon

írta: Hangos Blog
Iskolakezdés rendhagyó módon

-maskpolicy.jpg

(Fotó forrása: www.wfsd.k12.ny.us)

Rendhagyó tanév után rendhagyó lesz az iskolakezdés is – a koronavírus járvány miatt nem a hagyományos módon kezdik sem a tanévnyitót, sem magát az új tanévet az iskolák. Számos változással kell megküzdeni az iskola falain belül: maszkviselés, távolságtartás és fertőtlenítés. Kolozsvári iskolák oktatóit, tanulóit és azok szüleit kérdeztük, hogy őket hogyan érintik az új szabályok. 

A megpróbáltatások sorozata a koronavírus járvány idején az iskolákat sem kerülik el. Ahogyan a munkahelyek is egyik napról a másikra megváltoztak, úgy az oktatásban is számos változás következett be. Szemtől szembeni oktatással kezdődött ugyan a 2020-2021-es tanítási év, de a korlátozások az iskola falai között is érvényesek maradtak:  mindenki számára kötelező a maszk hordása, a másfél méteres távolságtartás, folyamatos fertőtlenítés és bevezették a közös szünetek korlátozását is, amelyet nem nagy örömmel fogadtak a diákok. 

A kolozsvári iskolák minden körülményt megteremtettek annak érdekében, hogy a szemtől szembeni oktatás gördülékenyen haladjon a koronavírus világjárvány idején is. A diákoknak számos szabályt kell betartaniuk, de mindezek ellenére bizakodóak és alkalmazkodóak, hogy az elmúlt idők kimaradt közösségi élményeket bepótolják. 

A folyósokon és a teremben is kell tartsuk az egy méter távolságot miközben beszélgetünk és ezáltal elidegenedhetünk egymástól.

-nyilatkozta csüggedten egy diák. 

A szülők szintén lelkesen kezdik az új félévet és minden bizalmukat az oktatókba és az iskola igazgatóságába fektetik. Hisznek abba, hogy az új szabályrendszer betartásával minden gördülékenyen fog zajlani. Az egyetlen és egyben a legnagyobb kihívást a szülők számára azt a reggeli forgalom jelenti, hiszen az egy külön kihívás, hogy a megadott idősávban érkezzenek meg a gyerekeikkel az iskolába. 

Jobban szeretjük azt, amikor a gyerekeink együtt vannak az oktatókkal. Az igazi iskola feltételezi ezt az élményt, hiszen ez nélkül nem iskola az iskola.

-mondta bizakodva egy szülő.

A tanárok számára is nagy kihívást jelentenek a szabályozások és a korlátozások betartása, de mindenképp a szemtől szembeni oktatást részesítik előnyben, mert nem találják jó megoldásnak azt, hogy már egészen kicsi kortól a gyerekeket a képernyők elé szögezik. 

A szigorú szabályok új szokásokat vonnak maguk után még az oktatásban is, de mindezek ellenére a kolozsvári tanárok, diákok és azok szülei bizakodva és nagy lendülettel kezdik az új tanévet. Úgy gondolják, hogy közös együttműködéssel a koronavírus szabályozásainak ellenére is gördülékeny lehet a tanítás. 

(foter.ro)

Máthé Krisztina

Kiajánló: Rendhagyó módon kezdődik az új tanév. Kolozsvári tanárok, diákok és azok szülei benyomásai iránt érdeklődtünk. 

Szólj hozzá

Community